top of page

Добрият хомеопат

Актуализирано: 6.07.2021 г.

Спазването на стандартите за добра хомеопатична практика е това, което определя кой хомеопат е добър и кой нарушава принципите на хомеопатията и по този начин рискува здравето на хората, които консултира.

Какви са стандартите на добрата хомеопатична практика?


Добрият хомеопат ще се запознае задълбочено със случая ви, като проведе интервю. Той ще се интересува от това, което ви притеснява и искате да се промени. Ще се интересува както от физическите ви симптоми, така и от начина по който се чувствате във връзка с конкретните симптоми, които имате. хомеопатът ще се интересува от вашата биография, от нещата в живота ви, през които сте преминали и са ви направили това което сте. Ако става дума за хомеопатична консултация на дете - хомеопатът ще се интересува от бременността на майката, от начина по който се е чувствала, от това как е протекло раждането. Хомеопатът ще ви пита за заболявания, от които боледуват родителите ви и други ваши близки, за да изследва генетичната предиспозиция към определени болести. Ще разговаряте за страховете ви, за това което ви притеснява в живота. Хомеопатът ще ви попита за съня ви, за това което сънувате, за сексуалния ви живот.


Всъщност хомеопатът цели да разбере светогледа ви, начина по който възприемате и взаимодействате със света, защото не е толкова важно от какво страда човек, а е важно какъв е човекът, който страда. Това е в основата на индивидуалния подход на хомеопатията, който гарантира успеха на консултацията.
  • Добрият хомеопат ще анализира случая ви и ще го реперторизира с компютърна програма или с помощта на справочници, или ще използва друг метод за анализ, например системата на Шанкаран или Шолтън.


  • Добрият хомеопат няма да предпише хомеопатично лекарство, защото му „приличате” на такова. „Прилича ми” е субективно предписание, т.е отразява начина по който „хомеопата” ви е видял, но не и начина по който вие "изглеждате".


  • С § 6 на Органон създателят на хомеопатията д-р Самуел Ханеман забранява всички "трансцедентални спекулации" и отрежда роля на хомеопата, като непредубеден наблюдател. Работата на непредубедения наблюдател е да наблюдава без предубеждение, т.е без субективни оценки и коментари и по никой начин не бива да базира предписанието си въз основа на такива.


  • Добрият хомеопат не употребява изрази от типа на „да уцелим лекарството”. Хомеопатията не е игра на дартс, а система която има своята стройна методология. И точно защото той е воден от принципите на хомеопатията - няма да се занимава със стрелба, освен като спорт...


  • Добрият хомеопат ще ви зададе допълнителни въпроси, за да може да направи диференциална диагноза и да определи точно хомеопатичното лекарство, от което имате нужда към момента на прегледа. Не съществува начин хомеопатът да знае от какво лекарство ще имате нужда един месец след прегледа, ето защо той няма да ви даде инструкции как да приемате лекарството в следващите 6 месеца. ключово за ефективното и качествено хомеопатично лечение е да се поддържа активна обратна връзка и да се правят регулярни контролни прегледи, които на хомеопатичен език се наричат проследяване.


  • Добрият хомеопат ще подбере потенцията на хомеопатичното лекарство така че да не предизвика тежко хомеопатично влошаване. Разбира се, съгласно Принципа на Херинг е възможно обостряне на съществуващите симптоми за кратко, или връщане на стари и познати симптоми за кратко, но нито едно от двете не бива да пречи на нормалното протичане на деня и живота. Въпреки хомеопатичната криза, усещането за благополучие, чувството за прилив на енергия са задължителни и ако тези усещания ги няма, на фона на влошаването – значи възстановяването на здравето не се случва в правилна посока.


  • Добрият хомеопат предписва едно, единствено хомеопатично лекарство (съгласно § 273 на Органон), в течна форма (съгласно § 247 на Органон). Той няма да ви предпише схеми на прием от типа на: "3 пъти днес от лекарство А, утре 5 пъти от лекарство В, а всяка неделя по един път от лекарство С".


  • Добрият хомеопат ще иска да поддържа връзка с вас. Той няма начин да знае как се развива динамиката на вашия случай , освен ако вие не го информирате за това. Той ще ви инструктира да вземете една тест доза, или ще ви я даде в кабинета си и ще иска от вас да го информирате за състоянието си след 1-3 дни. Разбира се съществуват остри състояния, чието менажиране изисква по чест контакт, но в тези състояния не е и нужно да се чака 3 дни за да се отчете динамиката - тя се случва пред очите на наблюдателя. Когато се чуете с хомеопата си след тест дозата, той може да свери личната ви динамика с динамиката, която е очаквал от случая когато сте провели интервюто и да адаптира предписанието си към вашата конкретна динамика. Ще ви даде инструкции как да приемате хомеопатичното лекарство и ще иска да се чуете за да проследи динамиката ви след 7 до 10 дни. След втория „отчет”, той ще адаптира предписанието си, ако това е нужно и в зависимост от динамиката, която е отчел за вашия случай ще насрочи нова дата в която да се чуете за „отчет” или ще насрочи дата за проследяване. Проследяването обикновено се случва 30 до 40 дни след първичното интервю и последващия прием на хомеопатичното лекарство.


  • Добрият хомеопат е на разположение да ви консултира, когато имате нужда, или ако отсъства и няма възможност да изпълнява задълженията си за известно време, ви информира предварително и ви оставя телефон за връзка със свой колега, който може да бъде търсен в случай на необходимост.


  • Добрият хомеопат не критикува и не дава съвети за решенията, който трябва да вземете. Единствените съвети, които може да си позволи да даде са във връзка с §4 и §7 на Органон, т.е ако е идентифицирал възбуждаща или поддържаща причина за разстроеното здраве, или пречки пред излекуването, той е отговорен да ви информира за това.

Отговорност на пациента е да предприеме активни действия за премахването на пречките пред излекуването или на поддържащата / възбуждаща причина, в противен случай хомеопатичното лечение е безпредметно да бъде провеждано - то не е ефективно.
163 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page