top of page

Ново Хомеопатично Училище

Актуализирано: 6.07.2021 г.

Водени от желанието си да популяризираме истинската хомеопатия с класическите й принципи и за да утвърдим стандартите на добрата хомеопатична практика в страната, заедно с няколко колеги през 2009 г. създадохме Ново Хомеопатично Училище.


Обучението в Ново Хомеопатично Училище е в две форми - редовна и дистанционна.


Редовното обучение в София стартира всяка година в края на септември или началото на октомври. При сформиране на група от 10 и повече човека, обучението може да се провежда и в друг град и да започне по всяко време при формирането на такава група. 

Дистанционното обучение е индивидуално и НЕ е обвързано с конкретна дата. Всеки може да започне дистанционно обучение, когато пожелае и да учи в комфорта на своя дом с индивидуални темпове. 


Обучението и в двете форми е модулно - в края на всеки модул курсистът има набор от знания и умения, които успешно може да прилага.

Модулите са както следва:


МОДУЛ 1 - БАЗОВО ОБУЧЕНИЕ

МОДУЛ 2 - ЗА НАПРЕДНАЛИ / МОДУЛ НА ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ХОМЕОПАТ

МОДУЛ 3 - МАЙСТОРСКИ КЛАС

Обучението започва в МОДУЛ 1 и е структурирано в 12 семинара.


Семинарите са 10 двудневни семинара и 2 седемдневни семинара. Двудневните семинари се провеждат един път в месеца, в рамките на един уикенд.

Във всеки от дните има 8 лекции - 4 преди обед, обедна почивка и 4 следобед. Седемдневните семинари са т.нар "Зимно училище" през месец януари и

"Лятно училище" през месец август.  Общо учебните часове и супервизиите в МОДУЛ 1 са 250, продължителността 1 година. Дистанционните курсисти могат да напредват през материала със своя скорост и да приключат модула са по-кратко време.

Изучаваните дисциплини в Модул 1 са:


  • Материя медика - лекарствознане (100 часа). Изучават се картините на най-големите хомеопатични лекарства, т.нар поликрести

  • Спешна помощ (25 часа) - изучават се най-честите спешни състояния и диференциална диагноза между различните лекарства, които най-често се ползват в съответното спешно състояние. 

  • Хомеопатична философия (25 часа) - изучават се принципите на хомеопатията и тяхното успешно прилагане в хомеопатичната практика.

  • Методология на хомеопатичното предписание (10 часа) - изучават се различни техники за анализ на случая на пациента и предписание на подходящото хомеопатично лекарство, както и начините за менажиране и водене на случая.

  • Позология (5 часа) - изучават се потенциите и дозирането на хомеопатичните лекрства.

  • Психодинамика (10 часа) - изучават се основни психологични теории, които помагат на хомеопата да разбере по-добре човека, на когото помага и динамиката на психоемоционалните първопричини на болестта.

  • Супервизии (75 часа) - практика с реални пациенти в рамките на учебните часове.


Познанията и уменията, които курсистите придобиват и развиват в хода на МОДУЛ 1 са:

  • Познаване на картините на основните хомеопатични типове. Патогенезата, психо-емоционалните характеристики.

  • Умение за диференциалана диагноза между разлчините хомеопатични типове. 

  • Познаване на основните хомеопатични принципи и практикуване на хомеопатия съобразно стандартите на добрата хомеопатична практика.

  • Умение за сваляне на хомеопатично интервю.

  • Умение за анализ на хомеопатично интервю - монограм на болестта на пациента.

  • Умение за определяне на точното хомеопатично лекарство и дозата в спешен случай. 

  • Умение за определяне на точното хомеопатично лекарство и дозата в остър случай.

  • Умение за определяне първопричината на проблема.

  • Предписание на хомеопатично лекарство и дозировка при лечение на първопричината.

Знанията и уменията, които курсистът придобива в МОДУЛ 1 му позволяват успешно да помага на себе си и своите близки в спешни ситуации, остри случаи, както когато първопричината на блестта е известна. МОДУЛ 1 е "АБВ" в хомеопатията. 


След завършване на МОДУЛ 1 се провежда изпит и се издава сертификат за завършено базово обучение. Независимо дали продължават в следващ модул или не, курсистите подлежат на текущ контрол по време на МОДУЛ 1, като във всеки семинар се провеждат тестове или открити обсъждания със преподавателите.



МОДУЛ 2 е модул за професионалния хомеопат.


В него продължават всички, които искат да задълбочат познанията си и да развият нови умения. Продължителността на обучение е 2 години / 560 учебни часа, от които 20 двудневни семинара и 4 седемдневни.


Има възможност за дистанционно обучение по отношение на лекционната част, но практическите супервизии са ЗАДЪЛЖИТЕЛНО присъствени, т.е при предварителна уговорка между курсист и супервайзор се провеждат такива, като отговорността на курсиста е да осигури пациенти. Супервизиите са индивидуални и групови и могат да се случат в София за работа по един случай или всеки друг град при събиране на поне 6 пациента.

Изучаваните дисциплини в МОДУЛ 2 са:

  • Материя медика (200 часа)

  • Хомеопатична философия (30 часа)

  • Методология на хомеопатичното предписание (20 часа)

  • Позология (10 часа)

  • Психодинамика (80 часа)

  • Реперторизация (40 часа)

  • Анатомия, физиология, патология, клинична лаборатория и пропедевтика на вътрешните болести (50 часа)

  • Супервизии (130 часа)

Познанията и уменията, които курсистът придобива в МОДУЛ 2 му позволяват успешно да използва хомеопатия за възстановяване на здарвето при хронични случаи; да се справя с възбуждащи и поддържащите причини на болестта и пречките пред излекуването. 

По време на обучението в МОДУЛ 2 се провежда текущ контрол, чрез тестове и открити обсъждания. В края на модула се провеждат изпити и се издава сертификат за завършено обучение за напреднали. 


Желаещите могат да продължат в МОДУЛ 3 - майсторски клас с продължителност

12 семинара (10 двудневни и 2 седемдневни) общо 330 часа.

В дистанционна (задочна) форма

курсистите получават аудио/видео файлове на реално провежданите лекции с редовните курсисти и се запознават с тях в удобството на своя дом. След всеки получен пакет аудио/видео лекции се провеждат консултации (онлайн чрез скайп) с някой от преподавателите и едва след това се продължава със следващия пакет лекции. 


Такси за обучение в редовна и дистанционна форма


Възможни са няколко варианта за плащане:

  • Еднократно заплащане на таксата за МОДУЛ 1 тя е 1000 лв. Дистанционните курсисти заплатили таксата получават целия пакет от лекции.

  • Разсрочено плащане на две вноски (втората е платима на 5-ти семинар) по 550 лв. или капитулирана такса от 1100 лв. Дистанционните курсисти получават половината от целия пакет от лекции, при заплащане на всяка вноска.

  • Разсрочено плащане на три вноски (платими на 1-ви, 4-ти, 7-ми семинар) по 400 лв. или капитулирана такса от 1200 лв. Дистанционните курсисти получават 3 пакета от лекции.

  • Плащане за всеки семинар отделно, като двудневните семинари са 80 лв, а седемдневните по 250 лв или капитулирана такса от 1300 лв. Дистанционните курсисти получават по един семинар при неговото заплащане.

Таксите за Модул 2 и Модул 3 се калкулират аналогично на тези за Модул 1.


Обучението в модули 2 и 3 продължава при условията, при които е започнало в

Модул 1, независимо от евентуални последващи промени в таксите.


В учебната програма за всеки модул са залжени определен брой часове супервизии, които са включени в таксата за съответния модул. В хода на обучението и след приключването му има възможност за допълнителни супервизии, като те могат да бъдат групови или индивидуални. Таксата за една супервизия е 50 лв, като при групови тя се поделя между курсистите, които присъстват на супервизията.


За въпроси и започване на обучение по класическа хомеопатия в

Ново Хомеопатично Училище - може да се свържете с мен ТУК.

456 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page