top of page

Да живееш с Рейки

Актуализирано: 6.07.2021 г.

Когато за първи път се докоснем до Рейки, като че ли се събуждаме от дълбок сън.

В базовото обучение Рейки Шоден пред нас са се открили древно познание и неподозирани възможности. Научили сме се да активираме и използваме естествени оздравителни сили на своето тяло.


Самолечението чрез Рейки в Шоден постепенно е развило нашата чувствителност за собственото ни тяло, неговите процеси и енергии. Сякаш за първи път сме съзнателно в тялото си и можем да го усетим, да почувстваме живота, който ни изпълва и просто да живеем. Самообвиненията и осъждането са забравени, защото сме разкрили тайнството на себеприемането. Не се отричаме и не се отхвърляме. Започнали сме да се обичаме.

Поели сме отговорност за собственото си здраве и благополучие.


Осъзнали, че буквално здравето и добруването ни са в наши ръце, тялото ни е откликнало на тази личностна трансформация и е започнало да се лекува.

Събудени от сън ние сме в нова реалност. Светът е същият и ние сме други – по-осъзнати, по-свободни, по-щастливи. Гледаме с нови очи и искаме да задълбочим усещанията и разбирането си за енергията.

Ако при Шоден човек е развил уменията да помага на себе си и другите чрез полагане на ръце, има усещане за енергийния поток и разбира принципите на Рейки, то той вече разполага с всичко необходимо – инструментите за да навлезе в себе си чрез Рейки. Така осъзнаваме, че сме готови за Рейки Окуден, или „вътрешното учение” в Рейки, повече познато на западния човек, като Рейки 2-ро ниво.

За разлика от местата в тялото, в които изпитваме болка и дискомфорт и които можем да изцелим с помощта на Рейки Шоден, нашите емоции и мисли са едновременно вътре в нас и в същото време сякаш недостъпни за целебното докосване на ръцете. И независимо, че в материалната реалност, която обитаваме ние сме своето физическо тяло (клетки, тъкани, органи и системи) ние сме и нашите мисли и чувства. Нематерия в материята. Мисълта и емоциите са неуловими и в същото време управляват живота ни, независимо дали си даваме сметка за това или не, нали?!

Рейки „говори” езика на нашите чувства и трепти на честотата на нашите мисли. Остава само да се научим как чрез Рейки да постигнем жадуваната хармония, щастие и вътрешна свобода.

Курсът Рейки Окуден дава нови познания и развива нови умения за по-пълноценното използване на Рейки. Енергията с която се работи е по-силна, действа по-дълбоко и това позволява на практикуващия да работи пълноценно не само с физическото си тяло, но и със своите емоциите, чувствата и ум.

Човек е чувстващо същество – водят ни нашите емоции!

Във времето в което живеем и в обществото от което сме част не се гледа с добро око на откритото изразяване на чувства. Отрано сме научени да не разкриваме това, което чувстваме. Свикнали сме да се потискаме и го правим така умело, че даже забравяме, че го правим. Само че емоциите продължават да съществуват, дори заключени дълбоко в несъзнаваното. Именно там те действат най-разрушително и отново се проявяват след време, като този път не под формата на чувство, което може да бъде потушено, а като симптом на болест.

Телата ни реагират на нашите емоции...

Една емоция, преживявана многократно във времето, един обикновен стрес, който се повтаря ежедневно се превръщат в навик и това изисква от тялото и от нас самите да се приспособим, за да оцелеем и продължим да сме живи. Потискането на емоциите води до потискане на жизнената енергия (Ки), а блокираната Ки разстройва здравето и е причина за болестите, според мъдростта на Изтока.

В Рейки Окуден се научаваме да откриваме тези блокажи и да използваме техники за тяхното трансформиране и освобождаване.


Докато Ки е блокирана ние живеем в безкрайно повторение на еднотипни ситуации, в които реагираме по един и същи начин – еднотипни деструктивни мисли и емоции...

Когато използваме Рейки, хармоничното движение на Ки се възстановява и ние можем да извлечем коригиращ опит. Правим крачка напред и излизаме от блатото на застоя и се освобождаваме от вредния навик, защото да се чувстваш зле е и навик. Революционна концепция, нали, само че мъдростта на Изтока познава тези процеси.

Това се случва в Рейки Окуден, където усвоилият базовите умения човек може да научи още:

  • Да се освобождава от житейски модели и мисловни споразумения, които някога тогава и там е сключил със себе си, но днес тук и сега ограничават неговата свобода и раждат само дискомфорт и болка.

  • Да решава житейски ситуации, като остави Рейки да „избере” най-доброто решение. По този начин се използва мъдростта на Вселената, която далеч надхвърля възможностите и на най-мъдрите сред хората.

  • Да изпраща Рейки на разстояние за друг човек, като разстоянието губи своят сила да разделя и престава да има значение.

Ако използваме метафора, бихме казали, че Рейки Окуден ни „развързва” ръцете.

Новите умения в Рейки Окуден създават условията след като сме се събудили (в курса Шоден) да изживеем себе си и света истински, без призмите и ограниченията на илюзиите. Всъщност Рейки ни помага да развием обективен поглед навътре в себе си, да развием себефокус така че да познаваме не само симптомите и следствията т.е видимото отвън, но и причините за случващото се т.е вътрешните взаимовръзки и закономерности. Именно тази дълбочина лежи в основата на дълбокото познание за света като единно цяло. Така достигаме и до курса Рейки Шинпиден, наричано още Рейки з-то ниво или нивото на Рейки учителя.


В Рейки Шинпиден ние постигаме единение с всичко, което ни заобикаля. Щом разберем кои сме и защо сме тези които сме (Рейки Окуден), ние сме свободни от ограничаващите модели на поведение, от повтарянето на едно и също изживяване.

В Рейки Шоден влизаме във формата – изучаваме инструментите, техниките, базовите понятия. В Рейки Окуден задълбочаваме разбирането си за формата, изследваме я, превръщаме я в своя, овладяваме я. В Рейки Шинпиден ставаме майстори, а това означава, че можем да излезем от формата – вече ние самите сме способни да творим форма.

По време на курса Рейки Шоден всеки курсист е получил 4 инициации Рейджу, който активират способността на човек да се свързва, провежда и отдава Рейки. В Рейки Окуден курсистът получава 2 инициации Рейджу за засилване на енергийния поток. В Рейки Шинпиден се получават нови 2 инициации Рейджу.

Рейджу е мистерия. Чрез нея си припомняме и осъзнаваме древното знание, което дреме латентно във всеки от нас.

По време на Церемонията за инициация Рейджу, Рейки докосва нашето несъзнаваното и разбужда тези древни духовни опитности. Но нито един Рейки учител на този свят не може да извърви пътя вместо нас, да изкачи нашите върхове и да слезе в нашите тъмни кътчета. Това което прави Рейки учителят е да ни събуди, чрез Рейджу и чрез практиките Кико по време на курса.

Учителят отваря врата, но колко от пътя оттатък вратата ще бъде извървян е личен избор и лично изживяване на всеки един човек.

Вратата е отворена в Рейки Шоден и са направени първи крачки.

Чрез Рейки Окуден крачим все по-уверено по пътя към истинската ни същност, така че този живот, днес тук и сега да не бъде изживян напразно, а пълноценно, цветно и да носи удовлетворение. Обучението в Рейки Шинпиден е за онези, които са усетили Рейки като свое призвание и искат да бъдат истински Рейки учители.

За да се включите в курса Рейки Окуден е нужно да сте преминали базово обучение в

Рейки Шоден. За да се включите в курса Рейки Шинпиден и да станете Рейки учител е нужно да сте преминали обучение в Рейки Окуден.


Обучението в Рейки може да бъде в индивидуална и групова форма. В раздел СЪБИТИЯ на сайта се обявяват дати за семинарите. Може да се свържете с мен ТУК за повече информация или за да започнете индивидуално обучение.

119 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page